Amikor csak tehetjük a padlizsánt héjastól készítsük el! Hiszen a szép lila színe a bio flavonoidoknak köszönhető. Úgyhogy ha a recept ezt megengedi és nem egy elöregedett és magos példánnyal van dolgunk, ne hámozzuk le a padlizsán héját. A túlérett, elöregedett padlizsánnak a szolanin tartalma is magasabb.
Kifinomult ízek, egyszerű párosítás a padlizsán dasiban reszelt jégcsap retekkel.
A padlizsán szeletelése újszerű, lehetővé teszi hogy jobban átsüljenek a darabok. Minél vékonyabb és hosszú padlizsánt válasszunk, Ha magunk termesztjük akkor vetőmagként a violetta lunga fajtát javaslom.
Amennyiben nem vagyunk felkészülve hozzávalókkal a dasihoz, elkészíthetjük ételünket a ponzu mártással, akár azt ízlés szerint kevés vízzel higítva, intenzívebb ízeket kapunk ha mértékkel némi erjesztet halszószt (nuoc mam) adunk a ponzu mártáshoz,
Hozzávalók 2 adaghoz
1 padlizsán
2-3 evőkanál kukorica keményítő
10 cm-es jégcsap retek
semleges ízű hidegen sajtolt olaj a sütéshez (rizs, szőlőmag)
A dasihoz:
400 ml víz
8-10 g konbu (tengeri alga)
20 g tonhalpehely
A ponzuhoz
2 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál fehér rizsecet
2 evőkanál friss citromlé
kis darab konbu
A tálaláshoz az évszaktól függően rendelkezésünkre álló friss zöld fűszernövények
zöldhagyma,siszo, koriander, mizuma, rukkola, zsázsa, mustár levél, stb.
Amikor a mártásokat összekeverjük 1 teáskanál reszelt gyömbért is adunk hozzá
Először készítsük el a ponzu mártást. Hozzávalóit összekeverjük és hűvös helyen lezárt üvegben 10-12 órát hagyjuk állni.
A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, és héjastól először hosszában félbe vágjuk. Ha vastagabb a padlizsánunk vágjuk 4 részre.
A héj felől vékony 2-3 mm-es bemetszéseket teszünk, úgy hogy alulról egyben maradjon, a padlizsán.
A második lépésben a kést 180 fokkal elforgatva háromszög alakú darabokra vágjuk, most már teljesen átvágva a padlizsánt.
A kapott darabokat összefogva, hogy szét ne essenek megforgatjuk a keményítőben, majd olajban kisütjük.
Ha nehéznek tartjuk az olajban sült padlizsánt - ugyan a dasis ponzu mártás és a reszelt gyömbér éppen ezt ellensúlyozza - akkor tegyük egy sütőlapra permetezzuk meg olajjal és süssük a sütőben amíg megpuhul a padlizsán.
A dasihoz felmelegítjük a vizet, a konbuval, amikor majdnem felforrt kivesszük a konbut, és beleszórjuk a tonhalpelyhet, és levesszük a tűzről. Amikor a tonhalpelyhek leszállnak az edény aljára, leszűrjük. Ezzel a dasi elkészült.
A jégcsap retket finom reszelőn lereszeljük. (a képen zöld koreai répa látható, ez valamivel keményebb mint a jégcsap retek)
A mártásokat és a reszelt gyömbért összekeverjük.
Tálalás
Egy tál aljára helyezünk 3-4 sült padlizsán darabot,ráöntünk egy kis merőkanálnyi (50-100 ml) a mártást, tetejére halmozunk egy evőkanálnyi reszelt jégcsap retket, és a zöld fűszerekkel megdíszítjük.