A vajban sült padlizsánnak páratlanul finom az íze, melyet nagyszerűen kiegészítenek a hozzá sütött paradicsomkarikák. Tartalmazza a számunkra szükséges tápanyagokat, ugyanakkor a vele tálalt rizsnek köszönhetően nem érezzük nehéznek. Különleges a fürjtojásos sárgarépa saláta is amely akár önálló ételként reggeli vagy vacsora is lehet.
Hozzávalók a padlizsánhoz
1 közepes padlizsán
3-4 paradicsom
só
vaj a sütéshez
A padlizsánt ha fiatal héjastól, ha vastag a héja meghámozva hosszában nagyon vékony szeletekre vágjuk (3-5 mm) besózzuk és 20-30 percig hagyjuk állni, majd a nedvességet papírtörlővel leitatjuk. Serpenyőben felforrósított, de nem füstölő vajban mindkét oldalukon megsütjük, és egy tálra szedjük. Az utolsó körben megsütjük a karikára vágott paradicsomokat, melyeket most kivételesen nem hámozunk meg, hiszen a héja fogja szépen egyben tartani a szeleteket.
Hozzávalók a rizshez
100 g fehér basmati rizs
20 g fekete rizs
1 evőkanál ghí vagy vaj
A kétféle rizst külön külön beáztatjuk 20 percre. A fekete rizs több főőzést igényel, ezért a beáztatáson túl még előfőzzük, 15-20 percig. Amíg fő a fekete rizs a fehéret egy szűrőkanálban lecsöpögtetjük. A vajat felmelegítjük a rizsfőző lábosban a fehér rizst beletesszüek és 2-3 percig kevergetve hogy bevonja a szemeket a ghí átmelegítjük. Vigyázzunk hogy ne süssük meg, mert akkor nehezebb lesz megemészteni. Hozzáadjuk az előfőzött fekete rizst és annyi vízzel felöntjük hogy két ujjnyira ellepje. Ha sózni szeretnénk azt ilyenkor tegyük. Lefedve 15-20 percig főzzük, és amikor levesszük a tűzhelyről, a fedőt nem levéve egy ruhával letakarva még hagyjuk 10-15 percet utóduzzadni.
Hozzávalók a fürjtojásos sárgarépa salátához
400 g sárgarépa
6-8 db fürjtojás (vagy 2 db tyúktojás)
1/2 teáskanál kalinji mag (opcionális)
1 teáskanál olíva olaj a sütéshez
só
bors
A sárgarépát finomra reszeljük, megsütjük a tojásokat. Ha a fekete kömény magokat is belesütjük vagy rászórjuk a tetejére azok hasznos tulajdonságain kívül szépen fog harmonizálni a fekete rizzsel.
A lereszelt sárgarépát egy tálba halmozzuk, a közepébe kialakítunk egy kis mélyedést (fészket) és ebbe halmozzuk a fürjtojásból megsütött rántottát.