Piacainkon a legelőször megjelenő tavaszi zöldségek között már megtalálhatjuk, ilyenkor zsenge leveleivel együtt vigyük haza, hiszen ezek lényegesen nagyobb hatóanyag tartalmúak, mint a gumóvá vastagodott szára.
Télen a gyökérzöldségekhez hasonlóan tárolható, így szinte egész évben fogyaszthatjuk. Lila héjú és fehér változata ismert. A benne lévő mustárolaj adja jellegzetes ízét, ami együttesen a káposztára és a retekre emlékeztet.
Dobos C. József az alábbiakat írja 1881-ben kiadott szakácskönyvében.
E növény együtt kettőt képvisel, úgymint a káposztát leveleiben, a répát pedig torzsájában és mindkét részét használhatjuk is, mert levelei, míg fiatalok, igen jóízű főzeléket szolgáltatnak, torzsája pedig szintén, igen hasznos
Mire ügyeljünk a karalábé vásárlásánál
A karalábé, amikor elvénül, megfásodik. Ha véletlenül ilyent vettünk, és ez rögtön kiderül a tisztításnál akkor egészben még megfőzhető, és zöldség alaplevet készíthetünk belőle. Ha friss egészséges leveleivel együtt árulják, akkor biztosan friss, ropogós akár salátát is készíthetünk belőle, a leveleit ne hagyjuk ott a piacon, mert megtölthetjük.
Gyógyhatása és hatóanyagai
E vitamin tartalmú olajjal (olíva olaj, búzacsíra olaj) készítsük el így leköti a szabad gyököket, megakadályozza a nehézfémek felszívódását, és gátolja az érelmeszesedést.
- sok káliumot tartalmaz, segíti a víz kiürülését a szervezetből.
- növeli a koncentrálóképességet
- stresszoldó, antidepresszáns
- növeli az immunitást
- alkalmazható kis dózisú röntgenfertőzésnél
- leve nyersen kipréselve bőrproblémák, ekcéma, pajzsmirigyproblémák, tüdőproblémák, hörghurut esetén javasolt
- B vitaminokat, és sok C vitamint tartalmaz
- vasat - a vérképzéshez és a sejtek oxigénellátásához
- Magnéziumot - az izomtevékenységhez és a szívműködéshez
- Mangánt - javítja a hangulatot és segíti a stressz leküzdését
- Szelént –semlegesíti a nehézfémeket, az immunrendszer erősítéséhez, reumás gyulladásokra.
a karalábéból készült ételt soha ne melegítsük újra, mert a benne lévő nitrát ezáltal nitritté alakul
Hozzávalók:
2-3 thai chili paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárítot rák
kis darab pálma cukor
3 evőkanál halszósz
5-6 kis paradicsom
1 zöldcitrom leve
1 zsenge karalábé julienre, azaz vékony hosszú csíkokra vágva
1 evőkanál natúr földimogyoró megpirítva
saláta levelek és paradicsom a tálaláshoz
Egy nagy mozsárban a fokhagymát,chilit, rákot, pálmacukrot megtörjük, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott karalábét, majd tovább törjük a mozsárban, hogy kieressze a levét, beletesszük a halszószt és a zöldcitrom levét, ezekkel már finomabban elegyítjük, a mozsártörő mellett egy kanalat is használhatunk, hogy keverjük is a zúzás mellett a salátát. Salátalevelekben tálaljuk, és megszórjuk a darabokra tört földimogyoróval.
A chili erősségét a a cukor mennyiségét, a saláta savanyúságát egyéni ízlés szerint szabályozhatjuk.
Az eredeti változata ennek a thai salátának zöld papajával vagy zöld mangóval, készül, de lehet, cukkiniből, spárgatökből, is készíteni. Természetesen ezen zöldségek, gyümölcsök már a saját tulajdonságaikat hordozzák, ami azt jelenti ízében hasonló, de hatásában már más a végeredmény.
A vegetáriánus változatban, a szárított rákok nélkül, és szójaszósszal készíthető el ez a saláta.