Narancssárga, zöld, lila színekben a karácsonyi asztal, a teríték a dekoráció és a menü vonatkozásában. Ihletője Malcolm Hillier könyvéből a legkedvesebb karácsonyi virág díszem, melyet immár húsz éve (egy év kihagyással) elkészítek az ünnepi időszakban.
A virágdíszek elkészítése
Ugyan nedves tűzőhabot használunk hozzá de igazán szép egy két hétig marad ez a dekoráció, mint minden más élő virág esetében (ennél többet nem is várhatunk el). Karácsony táján már lehet kapni a kis klementin mandarinokat, és mással nem is helyettesíteném, ugyan kis zöld vagy piros almák is felmerültek most így elgondolkodva a lehetőségeken - no de ezt egy másik alkalomra tartogatom inkább.Kellenek még hozzá virágos borostyán ágak, és fagyöngy. Fontos megjegyeznem, hogy a fagyöngy és borostyán ugyan gyógynövények, de a termésük egyaránt mérgező, ezért ahol kisgyermekek vannak a családban, vagy megfelelő magasságban helyezzük el a gömböt, hogy nehogy elérjék, vagy inkább néhány évet várjunk amikor már megértik, és nem kapnak be véletlenül néhány bogyót.
A hozzávalóknál megadom a könyvben szereplő mennyiséget - ha először készítjük el, így könnyebb a beszerzésük. Többnyire odakészítek egy teljes fagyöngy gömböt, egy kosárnyi borostyánágat, egy tekercs drótot, és ami megmarad abból lesznek az asztaldíszek. A drótháló helyett egy műanyag hálót szoktam használni, ez nem olyan merev, de ugyanúgy egyben tartja majd a gömböt. Azzal számoljunk mindenképpen, hogy a végén elég jelentős súlya lesz a gömbnek, és a tűzőhab nem tartaná egyben.
Hozzávalók
15-20 cm-es nedves tűzőhab (esetleg úgy ismerik oázis)
50 x 30 - as drótháló
18 db 15-20 cm - es vékony drót
1,5 kg fagyöngy
40 borostyánág terméssel
18 db kis mandarin
3 m aranyozott szélű csillagmintás szalag (fehér, zöld, narancs színű)
A tűzőhabot méretre vágjuk, beborítjuk a hálóval, és rögzítsük körbetekerve drótokkal is amellyel felakasztjuk majd a gömböt. Ilyenkor szoktam beáztatni vízbe, és lecsorgatom, Az elkészítés alatt a legjobb ha szemmagasságban akasztjuk fel, így könnyen tudunk dolgozni vele. Először a borostyán ágakat szurkáljuk a tűzőhabba, hogy betakarják az egész felületet, utána egyenletesen közéjük szúrjuk a fagyöngy ágakat, de lehet felváltva is haladni. A vékony drótok egyik végére kis kampót hajlítunk (kúpos fogóval, hiányában bármilyen alkalmatossággal, a lényeg hogy a drót görbüljön el nem az). A drót egyenes végét átszúrjuk a mandarin alján, amíg a hurok át nem szúrja a gyümölcsöt. Az így felfegyverzett mandarinokat most már szépen bele tudjuk tűzni a gömbbe. A szalaggal beborítjuk az akasztóként használt drótot, és egy dupla masnit kötve a többiből, azt dróttal a gömb alján rögzítjük.
A gömb után már "gyerekjáték" az asztaldíszek elkészítése. A fennmaradó növényekből, egy nagyobb és az asztal méretétől függő több kisebb díszt állítunk össze. Ugyanezekkel a hozzávalókkal girlandokat is készíthetünk az asztalra, illetve az étkező helyiségbe.
A virágdíszeket - mint általában - egy két nappal az ünnep előtt célszerű összeállítani. Ekkor még jól megőrzik frissességüket. Kitehetjük hűvös helyre, így még meglepetés is lesz a családnak. Hogy hogy nem mindig késő este készítem el a díszeket - valószínűleg előbb nincs időm rá - így mindig az újdonság erejével hat.
Ne feledjük, hogy ha örökzöldek is a felhasznált növények, víz utánpótlása nélkül hamar elszáradnának, ezért naponta nedvesítsük át a tűzőhabot!