Házilag sütés nélkül készíthető aszalt gyümölcsös karamellás, citrusos finomság. Tudjuk ugyan hogy a tengeri algákban sokszorosan több, és a szervezet számára elsajátítható kalcium található, mégis fontosnak tartják sokan a tejtermékek fogyasztását. Lényeges hogy önálló étkezés legyen és ne keverjük semmiképpen hússal és hallal.
Friss túrót, ebből is a legjobb a nem pasztőrözött, és homogenizált tejből készült házi túró, használunk a gyors desszertünkhöz. A lényeges elem az lenne hogy semmi köze se legyen az ipari előállításhoz - ez csak egy ajánlás volt - át lehet gondolni.
Aszalt gyümölcsökből a kedvenceinket válasszuk illetve ami éppen otthon megtalálható a tartalékaink között. Nagyon finom lesz egyszerűen mazsolával, vagy áfonyával. A receptben sárgabarackkal készült, és sötét barna mert nem a szőkített sárgabarackkal csináltam. Csak egyszer kell megkóstolni milyen finom telt ízei vannak egy ilyen természetesen aszalt sárgabaracknak.
Hozzávalók:
200 g túró
100 g tejföl (ha puha a túró ez elhagyható)
10-12 db aszalt sárgabarack
2 evőkanál bio nádcukor
1 evőkanál vaj
1/2 dl víz
1/2 zöldcitrom héja és leve
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
A vajat felolvasztjuk beletesszük a cukrot, és állandóan kevergetve, enyhén karamellizáljuk. Beletesszük a fűszereket, és kevergetve, hogy ne legyen csomós apránként hozzáadjuk a vizet. Beletesszük a negyedekbe vágott aszalt sárgabarackot, és főzzük amíg be nem sűrűsödik. Hozzáöntjük a zöldcitrom levét, és simára keverjük.
A túrót elosztjuk két tányéron a tetejére halmozzuk a tejfölt és ráöntjük a karamellizált aszalt gyümölcsöt. Megszórjuk a reszelt zöldcitrom héjjal.