Hasznos vagy ártalmas e a vajfogyasztás?
A vaj valóban nagyon magas telített zsírtartalmú állati eredetű élelmiszer.
Legnagyobb pozitívuma a természetes volta, és gazdag nyomelem és vitamintartalma.
Napi 50 g gyakorlatilag az átlagosan elfogyasztandó táplálékmennyiség egy harmadát teszi ki.
A dietológusok heti 50 grammot még optimálisnak tartanak.
Az állati zsírokra szükségünk van a bőr, és az inak rugalmasságának megőrzéséhez. Ugyanúgy elengedhetetlen a sejtjeink különösen a bőr megújulásához.
Ha táplálékunk nem tartalmaz elegendő zsírt, annak következményei rögtön meglátszanak külsőnkön. Törékeny haj, körmök, és hámló bőr formájában.
Tartsuk szem előtt azt a látszólagos ellentmondást, hogy amikor fogyunk, elegendő zsírt fogyasszunk. Hiszen ilyenkor az állati zsírnak fontos szerepe van a bőr regenerálódásában, megújulásában, hogy a csökkenő zsírréteg nyomán feszes maradjon a bőrünk.
Fogyáskor a vaj mellőzésével megkockáztatjuk a bőrredők kialakulásának esélyét, melyet csak komoly beavatkozásokkal lehet eltüntetni. Ezért érdemes megfogadni, hogy ilyenkor is legalább 25g vajat fogyasszunk hetente.
Fontos hogy a napi étrendünk együttesen megfeleljen a számunkra optimális és szükséges mennyiségnek, és ezen kívül tartalmazzon fehérjéket, zsírokat, és szénhidrátokat egyaránt.
A vaj fogyasztás mértékletessége kell ahhoz, hogy maximálisan hasznos legyen a számunkra és a súlyunkat se növeljük általa.
És szólni kell még a természetességről — az a minőség, amellyel rendelkeznie kell a vajnak— kizárólagosan legalább 80-85%-os tejszínből kel hogy készüljön. Ha a csomagoláson ettől eltérő mennyiség van megadva lehetséges, hogy növényi zsírokat is felhasználtak hozzá — az ilyen terméket legjobb, ha elkerüljük.
A tisztított vaj vagy ghí, az indiai, és ájurvédikus konyha értelmezése szerint az ember számára legideálisabb zsiradék. Ide kattintva részletesen olvashatsz a ghí hasznos tulajdonságairól és elkészítéséről.