A kaporral készülő étel gyógyító, teljesen ártalmatlan, és finom. Leginkább frissen együk. Igen ám de mi a helyzet így ősz vége felé amikor megjönnek az első fagyok? Addig sürgősen gondoskodjunk a téli kaporforrásról. az ősi tartósítási móddal a szárítással, vagy a fagyasztással.
A fagyasztáshoz megmossuk a szárrészt levágjuk,és szétterítjük, hogy megszáradjon (ha vizes marad a fagyasztáskor összeáll).
Amikor megszáradt összevágjuk és egy kisebb üvegbe rakjuk, néhányszor lenyomkodjuk, hogy tömörebb legyen, lezárjuk, és betesszük a mélyhűtőbe, vagy fagyasztóba. Használatkor egy kanállal annyit veszünk ki belőle amennyire éppen szükségünk van, a többit rögtön visszatesszük a hidegre, hogy fel ne olvadjon, mert aztán már visszafagyasztva értéktelenné válik.
A kapor a kömény mellett az egyik legelterjedtebb fűszernövény, és minél gyakrabban kell fogyasztani, figyelembe véve egészségünkre gyakorolt értékes fiziológiai tulajdonságait.
A friss levelekben 240mg/% a C vitamin, ami 4-5 szerese a citroménak. Illóolaja jelentős mennyiségben tartalmaz makro és mikro elemeket.
Rendszeres fogyasztásával olyan betegségeket előzhetünk mg mint a keringési és szívelégtelenség, magas vérnyomás, és olyan problémán segíthet mint az álmatlanság, amelyet nagyon fontos rendbehozni.
Felébreszti az étvágyat, és aktivizálja az emésztést, növelve a bél perisztaltikáját, növeli a máj szekréciót, és hörgőkre is hatással van.
Felállva a számítógéptől főzzünk egy teát a kapor leveléből, nagyszerűen megszünteti - pakolás formájában - a szem fáradtságát, és a gyulladást. A mag főzete és a kaporolaj az aranyérre jó, nyugtató és görcsoldó, külsőleg sebgyógyító és nagyszerűen lehet alkalmazni a bőrviszketésekre.
A főtt ételekhez a főzés utolsó 5-10 percében adjuk hozzá, és még tálaláskor némi friss kaporral díszítsük összevágva, vagy akár egészben.