A gyümölcsök között szinte lehetetlen rangsorolni melyikük a legfinomabb, vagy leghasznosabb. Az biztos hogy a datolyaszilva vagy hurma gyümölcse a különlegességek közé tartozik a kertemben. Ugyan az almafajták között is nagy különbségek vannak ízben színben, formában, és a felhasználási módjukban is. manapság leginkább frissen fogyasztva esszük, pedig van rétesalma bőralma húsvéti rozmaring, és még sok más fajta, melyek igen jellegzetes sajátosságokat mutatnak, és ha megkülönböztetjük hasznosításuk szerint is - aszalás, szárítás, savanyítás, lé - akkor a legjobb formájukat tudják adni, és élvezetes lesz a fogyasztásuk.
A nálunk beszerezhető datolyaszilvák közül talán a Tipo fajta hozza a legnagyobb gyümölcsöket. Mások viszont igen nagy terméshozamukkal behozzák a méretbeli hátrányt. A legideálisabb a biotermesztés szempontjából, hiszen nincsen kártevője a mi vidékünkön. Itt a Balaton felvidéken az elfagyás veszélye is minimális. Ha kap elegendő szerves trágyát és némi fahamut, akkor intenzív növekedéssel, és gazdag terméssel hálálja meg a fa.
A szedéssel megvárjuk az október végét, ha előbb nem várható nagyobb fagy. Az egy-két fokos mínuszt még elviseli, de a fán maradt gyümölcsök a nagy fagyban tönkremennek.
A datolyaszlva fának gyönyörű a lombozata nyáron sötétzöld óriási levelekkel, melyek ősszel a vörös legkülönbözőbb árnyalataival ajándékoznak meg bennünket.