Ez a nyitott orsó formájú tészta szinte kínálja magát a spárgához.
Most már nálunk is kapható ez a durum lisztből készült olasz tészta.
Amikor a meglévő zöldség a kiindulási pont és szabadon választunk a meglévő tészta tartalékaink közül igen szerencsés párosítások jöhetnek létre. Eddig a capunti formájú tésztát mindig valamilyen paradicsomos, vagy tejszínes szósszal készítettem, mivel a belseje, kifejezetten ezekhez illik bordázott felületével. Illetve szolgálja a szósz felszívódását. Kiderült, hogy a vajas spárgával is kitűnő párost alkot. Az orosz tárkony pedig nagyszerű friss ízt ad, de nem nyomja el a spárgát sem. Ugyanígy megfelelő zöld-fűszerek a petrezselyem zöldje, turbolya, és a menta.
Hozzávalók 2 személynek:
250g Capunti Casarecci tészta
50-60 g vaj
10-12 szál zöld spárga
2 evőkanál tárkonylevél összevágva
só
frissen őrölt bors
Ezt a tésztafajtát is tovább kel főzni a szokásosnál, legjobb ha 10-12 perc után elkezdjük ellenőrizni. Nem kell megkóstolni elég elvágni egy darabot, és ha nem kemény a közepe leszűrjük.
Amíg megfő a tészta 3-4 cm-es darabokra vágjuk a zöld spárgát, és a megolvasztott vajon egy kevés víz hozzáadásával megpároljuk, — szinte a saját levében. Ez az egyik legkíméletesebb főzési mód, és legjobban kihozza a zöldségek ízét.
A spárga nagyon rövid főzési időt kíván, jó ha egy kicsit roppanós marad, legjobb ha arra ügyelünk, hogy ne veszítse el a színét, hozzáadjuk a tárkonyt és még 1 percig főzzük.
A forró tésztára merjük a spárgát, meglocsoljuk a vajas levével, és reszelt parmezánt vagy friss sajtot is tehetünk rá.