HAJDINA
2011. április 29. írta: meiszner.kati

HAJDINA



A hajdina egy keserűfűféle termése. Nepál területéről, és a mongol sztyeppékről származik. Erőt ad, nagyon jó a fejlődő szervezetnek, ezért legyen fontos helye a gyermekek étrendjében, mivel gluténmentes így a liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Mint minden gabonaféle tápláló viszont nem képez nyálkát.


Gazdag makro és mikroelemekben, kalcium-, foszfor-, magnézium,- vas,- és káliumtartalma jelentős. Fehérjét, lecitint, riboflavint, tiamint, rutint tartalmaz. Ezen kívül lizint amely, a csontképződéshez fontos. Zsírtartalma nagy részben telítetlen.
Bioflavonidja a rutin, vagy P vitamin a C-vitaminnal együtt erősíti a szervezet kollagén-anyagcseréjét és a vérerek falát, így gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vérnyomást. Megakadályozza, hogy a vérlemezkék az érfalhoz tapadjanak, és az érfalra tapadt trombusokat is oldja az érfalról.


Tehát előnyös a vérerek számára, és hasznos a cukorbetegség gyógyításában, de jótékony hatású az érelmeszesedés ellen is.


Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt, a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül, jól alkalmazható a székrekedés kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
Külsőleg a bőrön lévő véres gennyes fekélyekből porrá őrölve kihúzza a gennyet. Ha megesszük szintén, tisztítja a belső fekélyeket. Készíthetünk pakolást a gyulladt bőrfelületre, és az enyhébb égési sérülésekre.

Az ájurvéda csak a kapha típusúaknak ajánlja. Mint minden gabona édes jellegű. Nem javasolt láz és egyéb meleg tünetek, és a váta rendellenességek esetén.

A hajdina gasztronómiai felhasználása
A kereskedelemben, kétféle állapotban forgalmazzák. A nyers zöld, és a pirított barna változatban.

A pirítás egy fázis a gabonafélék könnyebb emésztéséhez.

Vehetünk még hajdinalisztet, és hajdina pelyhet is.
Alapvetően kásákat, lisztté őrölve kenyeret, palacsintát készíthetünk belőle, levesek sűrítésére használhatjuk. Jellegzetes íze és illata van.


A hajdina héjában található egy vörös festékanyag, amely fényérzékenységet idézhet elő. Ez a festékanyag a meleg vizes mosással jelentősen kimosódik, és amikor felforrt a kása a tetején képződött habot leszedve szintén eltávolíthatjuk.

Leveses egytál hajdinával

két szem apró kockára vágott burgonya, vagy csicsóka
egy-egy sárgarépa, fehérrépa, karikára vágva
két fej hagyma
fél fej fokhagyma
3 evőkanál hajdina
1 tojás, babérlevél
fekete bors
koriander mag
egy csokor kerti zöldfűszer
A zöldségeket először kis olajon megpároljuk, majd megfőzzük. A hajdinát, ha zöld előbb száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, megőröljük (ha nincs gabonamalmunk a kávédarálóban is sikerülni fog, mivel a hajdina sokkal puhább, mint a legtöbb gabonaféle) hozzáadjuk a tojást és annyi meleg vizet, amennyivel laza tésztát kapunk belőle, kis gombócokat formálunk, és a leveshez adjuk, gyorsan megfő, és jellegzetes pikáns ízt ad a zöldséglevesnek.
Ugyanilyen hajdinagombócokkal készíthetjük a karalábé levest is – ez egy nagyon összeillő harmonikus páros.

Egyszerű hajdina kása (alaprecept)


A hajdinát megmossuk, leszárítjuk, megpirítjuk és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, 1-2 evőkanál olajjal. Tehetünk hozzá apróra vágott hagymát, diót, mazsolát, és aszalt gyümölcsöket, csipet sót.

Felforraljuk fedő alatt 10 percig főzzük, majd jól lefedjük vastag ruhával és hagyjuk duzzadni a tálalásig. Egy duzzasztóládában a legideálisabb ez a folyamat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr902865599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása