Sokan gondolják, hogy a medvehagymával kezdődik tavasszal a természetesen termő zöldségek sora. Már megjelentek kis levélkéi, de túlzás lenne még vele készülő ételekre gondolni.
A gyümölcsök közül a mandulát is megelőzve először a som virágzik, csodálatos kis sárga virágai derűs látványt nyújtanak az amúgy csupasz kertben.
Maradva a sárga színnél bokrosodnak a salátaboglárkák melyről már korábban írtam.
Másik ehető virág és gyógynövény a tüdőfű.
A madársaláta, már komoly terméssel lát el bennünket.
Legjobban viszont a keserű cikóriasalátáknak örülök, kis tőrózsáiról már lehet vágni az első leveleket.
A hagyma és a fokhagyma
A picarde saláta és a koriander zöldje, és némi áttelelt rukkola.
A teljesség igénye nélkül a kertben és a mezőn jelenleg fellelhető ehető növények:
Gyermekláncfű levél
Útifű
Pásztortáska
Csalán
Mezei menta
Orosz tárkony
Tüdőfű
Sóska
Spenót
Mizuna
Hóbanzöld
Mindezeket a zöldféléket, már kereshetjük a biopiacon, a kertekben, és a vadon termőket pedig az erdőn-mezőn.