A zabpehelytől érdekes textúrájú levest fogunk kapni. A zabpelyhet csak kis mennyiségben adjuk hozzá, és együtt pürésítjük a többi hozzávalóval, ezért szzinte lehetetlen „beazonosítani” a kész levesben.
4 adaghoz
1evőkanál olíva olaj
1 vörös hagyma
4 pohár zöldségalaplé, vagy víz
3 evőkanál zabpehely
700g brokkoli
őrölt szerecsendió
só
őrölt bors
petrezselyemzöldje
Egy nagy lábosban az olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zabpelyhet, a rózsáira szedett brokkolit, felöntjük a zöldség alaplével, felforraljuk, és kis tűzön 4-5 percig főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket, és a sót, mixerben pürésítjük. Forrón és frissen csészékben tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk pár szem pirított zabpehellyel, vagy vajban pirított zsemlekockákkal, és az összevágott petrezselyemzöldjével. Tejszínnel is gazdagíthatjuk a levest. A zab ebben a levesben is kifejti áldásos hatását.